De Duitse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen, de eerste teruggang voor de grootste economie van Europa in meer dan een jaar.

Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau maandag bekend op basis van definitieve cijfers.

De Duitse economie ging met 0,2 procent achteruit in vergelijking met het voorgaande kwartaal, toen nog sprake was van een groei met 0,7 procent. Het cijfer komt overeen met een voorlopige raming en de gemiddelde verwachting van economen.

De krimp is vooral het gevolg van een flinke daling van de bedrijfsinvesteringen en de bouwproductie. Vanwege de milde winter werden veel bouwprojecten en investeringen vervroegd naar de voorgaande maanden. De consumentenbestedingen gingen in het afgelopen kwartaal licht omhoog.

Rem op groei eurozone

De tegenvallende ontwikkeling van de Duitse economie, normaal gesproken de groeimotor van Europa, zet een rem op de groei in de eurozone. De economie van de eurolanden was vorig kwartaal 0,7 procent groter dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 0,9 procent op jaarbasis.

De laatste maanden zijn er steeds meer vragen over de kracht van het herstel van de Europese economie. De groei in Duitsland, Frankrijk en Italië valt tegen en de inflatie blijven dalen.

Dreiging van deflatie

Vooral de lage inflatie baart de Europese Centrale Bank al een tijdlang zorgen. Slaat de zeer lage inflatie om in deflatie, een aanhoudende periode van prijsdalingen, dan kan dat een verdere rem zetten op het herstel van de economie. Consumenten gaan dan hun aankopen uitstellen omdat het product later nog goedkoper wordt. 

Begin juni besloot de ECB de toch al historisch lage rente verder te verlagen. Ook moeten banken sindsdien betalen om overtollige middelen bij de ECB onder te brengen, terwijl ze daar onder normale omstandigheden een vergoeding voor krijgen.

Donderdag komen de centrale bankiers van de ECB bij elkaar. De vraag is of de centrale bank met aanvullende maatregelen komt om de kwakkelende economie in de eurozone een steuntje in de rug te geven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl